Martin Broberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Halland, berättar att skyddsjakten är stoppad tillsvidare. Foto: Daniel Deak/SVT

Skyddsjakten av varg i Halland stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsjakten på vargen som angripit får i Halland har stoppats tills vidare. Efter att två överklaganden inkommit kräver förvaltningsrätten nu att Länsstyrelsen i Halland inkommer med kompletterande uppgifter för att få utföra skyddsjakten.

Det var i fredags som Länsstyrelsen i Halland beslutade att det skulle genomföras skyddsjakt på vargen som uppehållit sig i länet under sommaren, efter att ett fjärde angrepp skett på fredagsmorgonen.

Jakten skulle ske i delar av Varbergs och Kungsbackas kommun, men nu meddelar Förvaltningsrätten så kallad inhibition, att skyddsjakten ska stoppas i väntan på slutligt beslut av domstolen.

– Det är ett överklagande på vårt beslut som har kommit in till förvaltningsrätten. De har funnit att det finns substans i överklagandet och har därför beslutat sig för att stoppa skyddsjakten temporärt, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Kompletterande uppgifter krävs

Bakom ett överklagande ligger föreningen Jaktkritikerna som menar att den drabbade fårägaren efter första attacken haft möjlighet att vidta åtgärder som att sätta upp rovdjursstängsel.

Nu har länsstyrelsen fram till den 18 september på sig att komma med kompletterande uppgifter innan slutligt beslut fattas av domstolen om skyddsjakten kan starta eller helt stoppas.

Starta klippet för att se när SVT besökte fårgården som blivit utsatt för flera vargattacker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer