Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland. Foto: Världsarvet Grimeton/Länsstyrelsen

Länsstyrelsen: Vargen blev påkörd och dog

Uppdaterad
Publicerad

Några timmar efter att vargen skymtats vid radiostationen i Grimeton kom larm till polisen om en viltolycka i närheten. En varg hade blivit påkörd och dog och enligt Länsstyrelsen rör det sig med största sannolikhet om samma varg.

– Vi misstänker att det är en hane som är på jakt efter en tik. De brukar ge sig iväg på den här typen av vandringar, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Halland.

Den döda vargen kommer nu att föras till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala. Där samlas Sveriges döda rovdjur in för provtagning. Resultaten kan mätas mot den DNA-bank som finns där.

Varg i Halland

– Vi har stor möjlighet att ta reda på vilket revir den här individen är född, vilket ska bli spännande, säger Martin Broberg.

Det händer då och då att personer hör av sig till Länsstyrelsen om att de har sett varg i Halland. Däremot är det sällan det kan kvalitetsäkras, som i fallet med vargen på Grimeton.

– Senast det hände var i december 2017 och jag tror att det var i Falkenbergs kommun den gången, säger Martin Broberg.

I klippet hör du honom kommentera måndagens händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Halland

Mer i ämnet