Här springer älgarna lägns Storgatan. Foto: Anna

Se älgtrion lunka omkring mitt i centrum: ”Nu är det stressat”

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Lyckner fick sig en ovanlig syn när de åt lunch i sitt hem under lördagen. Utanför fönstret sprang en älgko och hennes två kalvar förbi.

Det var dottern som först såg älgfamiljen.

– Jisses vilken stress för älgkon. Hur ska detta sluta tänkte jag och tog upp mobilen för att filma, berättar mamman Anna Lyckner.

På gräsmattan försöker älgkon lista ut var familjen ska bege sig härnäst. Foto: Anna Lyckner.

Hon hade för avsikt att lägga upp det på sociala medier för att varna andra i innerstaden att ta det lugnt för att undvika olyckor.

– Vi bor mitt i centrala Kungsbacka och under lördagsshoppingen är det mycket bilar i rörelse, säger Anna Lyckner.

Tog ”fel väg”

Älgfamiljen ska länge ha stått på gräsmattan utanför familjens hus innan de försökte ta sig därifrån. Enligt Anna blev det förmodligen inte som älgkon tänkt sig.

– Hon tog ”fel väg” mot rondellen och centrum. Efter ett par minuter kom hon tillbaka åt andra hållet med kalvarna i släp. Som tur var uppmärksammade bilisterna henne och stannade, säger hon.

Älgfamiljen sågs på Storgatan. Foto: Google Earth

Polisen fick under lördagen motta larm om älgarna som då ska ha rört sig mellan Signeskulle och tågbanan. Inringaren uppgav att djuren verkade stressade.

Hoppas på lyckligt slut

– Vi kontaktade järnvägen och bad dem att de skulle ta det försiktigt med tågen, säger Peter Adlersson, polisen presstalesperson.

Vart älgarna sedan har tagit vägen är oklart.

– Håller tummarna för att det slutar lyckligt med tre älgar i skogen igen, säger Anna Lyckner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.