Uppmanar till försiktighet just nu. Se halländska länsveterinären Christa von Limburg-Stirum om hästsjukdomarna som florerar just nu och oroar hästägare. Foto: SVT

Länsveterinär om hästvirus: ”Vi får många samtal från oroliga hästägare”

Publicerad

Tre olika hästsjukdomar florerar just nu och sprider oro bland hästägare. Flera halländska hästar hålls isolerade. Länsveterinären Christa von Limburg-Stirum uppmanar till försiktighet just nu med kontakt mellan hästgårdar.

Det är kvarka, hästinfluensa och den allvarligaste av dem EHV-1 som härjar bland svenska hästar just nu.

Misstänkta fall har upptäckts i Stockholmstrakten och i Skåne. Inget fall har hittills hittats i Halland, men två hästar hålls isolerade på gårdar i Halland efter att de deltagit i en hopptävling i Norge där det fruktade hästviruset konstaterades.

Även tre halländska gårdar hålls isolerade på grund av kvarka.

Abortvirus

EHV-1 som är ett herpesvirus kallas ibland för abortviruset eftersom det kan ge till följd att dräktiga ston kastar sina föl. Det kan också ge upphov till allvarliga nervskador och i värsta fall döden.

En gård i norra Halland har konstaterats med EHV-4, ett liknande virus som bedöms vara något mindre farligt. En hästtävling i Kungsbacka ställdes in förra helgen för att inte riskera att smittor sprids. Även Gothenburg horse show som hålls i april har infört restriktioner för att förhindra smittspridning.

Ovanligt läge

Flera hästgårdar i Halland har också stängt på frivillig basis som en ren försiktighetsåtgärd. Bland Falkenbergsortens ryttarförening, som förra veckan gick ut med att de under tre veckor inte låter hästar transporteras till eller från anläggningen. Den självvalda isolationen hävdes igen i tisdags.

Att det sprider sig sjukdomar bland hästar så här års är inget ovanligt. Det ovanliga den här gången är att det är flera sjukdomar som går samtidigt, menar länsveterinären Christa von Limburg-Stirum.

Se klippet där hon manar hästägare till försiktighet i kontakt med andra hästgårdar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer