Virus sprids i ridsportssverige – GBG Horse Show vidtar åtgärder. Foto: Bildbyrån

Efter virusutbrottet – Göteborg Horse Show vidtar åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Två virus, EHV-1 och EHV-4 sprids bland hästar och drabbar ridsporten på olika håll runt om i Sverige. Med en månad kvar till Göteborg Horse Show är vakenheten stor och åtgärder har vidtagits.

– Det har vår fulla uppmärksamhet givetvis. Det finns en risk, det gör det alltid, det har kommit nära, oro är nog nästa steg men det finns en uppmärksamhet, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare på Göteborg Horse Show.

Viruset EHV-4 har drabbat en häst i Frillesås nära Göteborg. EHV-4 som är ett virus, som i sällsynta fall kan leda till att dräktiga ston förlorar sina föl, får nu Göteborg Horse Show att vidta en hel del försiktighetsåtgärder.

– Vi har haft ett telefonsamtal med både internationella förbundets chefsveterinär och våra veterinärer och har lagt en ganska så detaljerad plan med åtgärder för att minimera risken för att få in ett virus på vår tävling, säger Göteborg Horse Shows tävlingsledare Tomas Torgersen.

Vad har då gjorts?

– Vi kommer att utöka ankomstkontrollen. Vi kommer också att lägga den så att den inte är i vårt eget stallområde utan vi gör den som en sluss på väg in, fortsätter han.

– Vi kommer också begära att alla ägare som kommer har med sig en tempkurva, det vill säga att de tar tempen på hästarna minst fem dagar innan. Därför kommer vi ha en väldigt bra koll på situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.