I klippet ovan hör du förskolläraren Lina Zetterström berätta om hur en pedagogisk måltid fungerar och hur hon ser på politikernas beslut. Foto: SVT

Lärare får betala mer för måltiderna med barnen

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och utbildningsnämnden i Falkenberg ska spara 9 miljoner kronor. Ett av besluten är att höja priset för lärarnas subventionerade måltider för att spara en halv miljon. Men det vänder sig facket emot.

Beslutet innebär att priset för luncherna höjs från 30 till 36 kronor i grundskolan och från 20 till 24 kronor i förskolan. Fredric Hillertz är ordförande för Lärarförbundet i Falkenberg. Han är av uppfattningen att kommunen istället skulle erbjuda lärarna gratis måltider med barnen.

– Vi gör ett pedagogiskt arbete under lunchen och är inte rimligt att betala för att arbeta. Maten i det här fallet är ett redskap för oss att nå barnen till att bli sunda människor och få goda levnadsvanor.

Skolspar i Falkenberg

Vad ser du för risker med prishöjningen?

– Risken är att lärare exempelvis tar med matlåda istället. Att de bara utför tillsyn och inte äter med barnen. Då tror jag vi får sämre kvalitet på måltiderna, att elever äter mindre och sämre. Det är en risk för folkhälsan, säger Fredric Hillertz.

”Förstår synpunkterna”

Även en av personerna bakom beslutet, barn- och utbildningsnämndens ordförande Peter Dygården (S), menar att Fredric Hillertz har en poäng.

– Jag förstår synpunkterna. Maten är starkt subventionerad för att det är på arbetstid och det är en viktig del i det pedagogiska uppdraget gentemot barnen.

Varför höjer man då priset?

Vi har en ekonomi att förhålla oss till och ett besparingskrav som fullmäktige har tagit. Priset har inte ändrats sen 2013 och hade de istället höjts lite varje år tror jag inte det hade varit några diskussioner, säger Peter Dygården (S).

Även han ser risken att lärare i högre utsträckning väljer att inte äta med barnen i takt med att priset på de pedagogiska måltiderna höjs.

– Jag hoppas att det inte blir så men det var ett enigt beslut från nämnden och det är en risk vi har tagit hänsyn till, säger Peter Dygården (S).

I klippet ovan hör du förskolläraren Lina Zetterström berätta om hur en pedagogisk måltid fungerar och hur hon ser på politikernas beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolspar i Falkenberg

Mer i ämnet