Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, är starkt kritisk till kommunernas besparingar. I klippet berättar hon om problematiken. Foto: Lärarnas Riksförbund

Lärarnas Riksförbund starkt kritiska mot skolbesparingarna i Halland

Publicerad

Lärarnas Riksförbund säger att Hallands län är det första exemplet där samtliga kommuner väljer att spara på skolan. Förbundets ordförande Åsa Fahlén tycker att det är en oroväckande utveckling.

– Händer det på fler ställen så sänder det en skarp signal om att det inte finns tillräckligt med pengar till skolan, säger hon.

Skolan är kostsam och ska vara lika överallt, menar Åsa Fahlén, som i stället tycker att staten borde ta över finansieringen för att se till att alla får samma förutsättningar.

Hon ser en risk med att de stundande besparingarna medför sämre arbetsmiljö för lärarna och mindre resurser till elever som behöver stödet som mest. I nästa steg kan det bli svårare att rekrytera legitimerade lärare, vilket också går ut över elevernas undervisning.

– Skolan måste man se som en investering så jag tycker att detta är väldigt bekymmersamt, säger Åsa Fahlén.

Hon menar också att kommunerna har ett ansvar att hålla uppe löneläget för lärarna, något som kan bli en utmaning i tider med besparingar.

I klippet berättar Åsa Fahlén mer om vilka konsekvenser besparingarna i länet kan få.

Så mycket föreslås sparas in på skolan i Halland 2020:

  • Halmstad: 30 mkr
  • Kungsbacka: 20 mkr
  • Laholm: 14 mkr
  • Varberg: 13 mkr
  • Falkenberg: 9 mkr
  • Hylte: 7 mkr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.