Åsa Karlsson har engagerat sig för att hennes barn ska få det stöd de har rätt till i skolan. Foto: SVT

Åsa anmälde sig själv till socialtjänsten som ett rop på hjälp

Uppdaterad
Publicerad

När det ska sparas inom skolan är det ofta de elever med särskilda behov som drabbas hårdast, menar föräldern Åsa Karlsson och konstaterar att när resurser dras in och skolan undviker att ta in vikarier vid sjukdom blir det mindre tid för varje elev.

Åsa Karlsson från Varberg har två barn i behov av särskilt stöd i skolan. Hennes son går i högstadiet och har ADHD, en diagnos han fick i tidig ålder.

Han lever inte upp till de fördomar som många har av ett barn med ADHD. Han är introvert och ber sällan om hjälp när han inte förstår vad som förväntas av honom.

Ombads backa

Åsa har alltid varit väldigt engagerad i sina barns skolgång, men vid ett tillfälle sade socialtjänsten till Åsa att hon skulle backa under ett år och se vad som hände.

– Min son hade två underkänt i sjuan. När socialtjänsten sade till mig att backa gjorde jag det. Nu har han underkänt i elva ämnen, berättar Åsa Karlsson.

Brott mot föräldrabalken

Hon har flertalet gånger anmält skolan till skolinspektionen för att hon tycker att de misslyckas med sitt uppdrag. När ingenting hände provade hon att anmäla sig själv till socialtjänsten för brott mot föräldrabalken.

– Jag gjorde det för att jag skickar mina barn till en skola där de inte får det stöd de har rätt till. Jag kallar det för psykisk misshandel. De kommer hem och är ledsna och känner sig värdelösa. Det kan leda till självmordstankar, säger Åsa Karlsson.

Vad ledde din anmälan till?

– Ingenting. De nästan skrattade åt mig, säger Åsa Karlsson.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – NPF

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, är ett samlingsnamn för ett antal diagnoser.

Några av de vanligaste är ADHD/ADD, Tourettes syndrom, Aspergers syndrom och autismspektrumtillstånd.

Personer med NPF kan exempelvis ha svårt att reglera sin uppmärksamhet, styra impulser och/eller kommunicera med sin omgivning.

Källa: Riksförbundet Attention

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.