Lars El Hayek (S), Lovisa Aldrin (L). Foto: SVT

Alliansens sparförslag för skolan gick igenom

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och ungdomsverksamheten måste spara och i alliansens förslag som nu klubbats igenom är det förskolan som drabbas hårdast.

Redan i förslaget var det inom förskolan som det skulle sparas mest, 5,3 miljoner kronor men i beslutet har det ökats till 6,9 miljoner kronor.

– Det är förödande att förslaget så tydligt slår mot förskola, kulturskola och fritidshem som kommer att få svårt att behålla samma kvalitet, säger Lars El Hayek (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, som hellre vill spara på friskolorna.

El Hayek menar att det nu klubbade förslaget kommer att leda till minskad personaltäthet och drabba verksamheterna och därigenom barnen.

– Det är klart att det är mycket pengar men tittar man på hela budgeten för förskolan, 530 miljoner, så ger det inte de effekterna, det kommer inte att leda till personalminskningar, säger Lovisa Aldrin (L), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

För en förskola med 4 avdelningar innebär besparingarna endast omkring 17 procent av en heltidstjänst, menar hon, vilket exempelvis skulle kunna hanteras genom att inte alltid ta in vikarie vid sjukdom.

Får man däremot inte bukt med de ökande kostnaderna på sikt och tvingas till ytterligare besparingar så kommer verksamheten att påverkas, konstaterar Aldrin.

Hör Lovisa Aldrin (L) kommentera alliansförslaget tidigare i veckan:

Beslutade besparingar

Förskolor: 6,9 miljoner kronor

Forsknings- och utvecklingsavdelningen (Kärnhuset): 2,5 miljoner kronor

Modersmålsundervisning (Kärnhuset): 1 miljon kronor

Avveckling av lokaler (främst paviljonger): 3,2 miljoner kronor

Administration 3 miljoner kronor

Resursenheter: 2,5 miljoner kronor

Måltidskostnader: 2 miljoner kronor

Fritidshem: 1,9 miljoner kronor

HR: 1,2 miljoner kronor

Kulturskolan: 1,2 miljoner kronor

Komtek: 1 miljon kronor

Övrig personal 1 miljon kronor

Utbyte av arbetskläder till förskola/fritidshem: 1 miljon kronor

Skolskjuts: 800 000 kronor

Svenska som andraspråk: 800 000 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.