Åsa Mårtensson är rädd att förskolelärarna inte ska hinna bedriva någon undervisning. Foto: SVT/TT

Förskollärare i Halmstad oroliga att inte hinna med undervisning

Uppdaterad
Publicerad

Förslag om besparingar inom skolan har under de senaste veckorna presenterats i samtliga halländska kommuner. I Halmstad vill Alliansen spara 30 miljoner kronor, varav 6,9 miljoner inom förskolan. Förskollärarna är nu oroliga att de ska bli vakter istället för pedagoger.

Att Alliansen planerar stora besparingar inom förskolan har motiverats med att förskolelärartätheten inom kommunen är hög jämfört med övriga landet. Det här är något som har upprört Lärarförbundet.

– Barngrupperna blir inte större, men man ser att barnens vistelsetider har ökat och det gör att vi som jobbar inte kan täcka upp den tiden som barnen är där, säger Åsa Mårtensson, förskollärare och ledamot i Lärarförbundet.

Åsa Mårtensson berättar att det redan idag är svårigheter att få tiden att räcka till allt som ingår i det uppdrag som förskolan har.

Hon tror att planering, undervisning och utveckling är delar som riskerar att försvinna om besparingarna går igenom.

– Nu blir det större grupper. Vi måste bara se till att ingen slår sig. Vi blir mer som vakter, säger Åsa Mårtensson.

Så mycket föreslås sparas in på skolan 2020

  • Halmstad: 30 mkr
  • Kungsbacka: 20 mkr
  • Laholm: 14 mkr
  • Varberg: 13 mkr
  • Falkenberg: 9 mkr
  • Hylte: 7 mkr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.