Yngre tjejer lockas in i kriminalitet. Nu försöker Unga Kris i Halmstad hjälpa dem på rätt väg. Foto: TT

Larmet: Allt yngre flickor lockas av kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Organisation Unga Kris slår nu larm om att flickor som lockas av kriminella kretsar blir allt yngre. Problemet har vuxit i det tysta och nu berättar före detta kriminella kvinnor om en skrämmande utveckling.

– Det här problemet finns överallt och åldern sjunker bara, säger Leyla Tatlicioglu, 28, vice ordförande för Unga Kris.

De är flickorna som ingen sett. Som i det tysta iakttagit och lockats av de ”tuffa killarna”. Som sett en uppgift i att stötta och försöka hjälpa de som redan hamnat snett. Och det är så det börjar. De glömmer sig själva.

Det är denna bild som före detta kriminella kvinnor i Halmstad beskriver. Och de vet vad de talar om. De har själva varit där.

Unga tjejer i kriminalitet

– Jag ville bara vara någon. Så jag blev det värsta, berättar Denise Eriksson, 26, från Vallås i Halmstad.

Denise har tillbringat stora delar av sina tonår på ungdomshem. I dåliga kretsar fick hon den bekräftelse hon tidigare saknat och den turbulenta tillvaron ledde ganska snart fram till ett narkotikamissbruk som varade i åtta år.

”Jag ville bli sedd”

Denise Eriksson, Anna Tamojan och Leyla Tatlicioglu från Unga Kris lägger ner mycket tid på att försöka fånga upp unga flickor i Halmstad som är på väg att hamna snett. Foto: SVT

Nu har Denise varit drogfri i ett par år och när hon i dag, som representant för Unga Kris, träffar och samtalar med tjejer i Halmstad som är på väg att hamna snett, och som i flera fall är så unga som 13 år, så kan hon ofta se sig själv i dem.

– Ja, hela tiden. Jag ville bli sedd och jag visste inte hur jag skulle uttrycka mig förutom att vara stökig och skapa problem. Man tappar bort sig själv så lätt i den åldern. Därför brinner jag jättemycket för det här. Jag läker ju också i det här och känner hopp i och med att jag kan få dem att känna hopp. Och det är fint.

TV: Hör Anna berätta om sin tuffa uppväxt – och om viljan att ge tillbaka

”Yngre och yngre tjejer”

Leyla Tatlicioglu, 28, är vice ordförande för Unga Kris och hon är uppvuxen på Kärleken i Halmstad.

– Det här problemet finns överallt och åldern sjunker bara. Det blir bara yngre och yngre tjejer som dras till de här kretsarna. Det handlar mycket om en dålig självkänsla. Bland ”de coola” behövs man, där kan man lägga fokus på deras problem i stället för att ta tag i sina egna.

Om ni besökte ett mer välbärgat område med Unga Kris, tror du att ni hade hittat de här tjejerna där också?

– Absolut. Det här problemet är större än vi tror. Alla vi som jobbar med barn och ungdomar måste öppna ögonen och jobba med det här tillsammans. Man lägger så stort fokus på de kriminella killarna men man glömmer bort tjejerna. De är också offer, säger hon.

Unga Kris

  • Unga Kris är en ungdomsstyrd ideell förening som har som sitt främsta syfte att vara samhällsnyttiga och medlemsnyttiga och de arbetar förebyggande mot droger och kriminalitet.
  • Huvudgruppen är ungdomar mellan 13 och 25 år.
  • Personalen har en stor erfarenhet av utanförskap och en hög kompetens inom ungdomsverksamhet.
  • Unga Kris fungerar som ett bollplank för de unga som är i behov av stöd i sin vardag.
  • Organisationen som bildades 2006 finns på flera orter i landet och samverkar med flera olika organisationer, myndigheter samt privata aktörer.

Källa: Unga Kris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga tjejer i kriminalitet

Mer i ämnet