Den här rätten vann Per med förra året: Karmelliserad gröt, smaksatt med hjortronlikör, apelsinskal och vispad grädde som sen blev toppad med flamberade havtorn och ytterligare lite grädde.
Recept:
- Blötlägg havrekrossen i 10–12 timmar. 2 dl havrekross, 8 dl vatten.
- Koka havrekrossen i 20–25 minuter. Smaksätt med salt, en till två kryddmått, när gröten kokat klart.
- Låt gröten svalna.
- Under tiden vispar du grädde, häll sedan i hjortronlikör. Smaksätt gröten med mixen tills det blir gott, känn efter själv.
- Lägg upp gröten i små skålar.
- Lägg på ett tunt lager med farinsocker, bränn detta med en gasolbrännare så att det blir en hård och krispig yta, viktigt att det ej blir bränt!
- Servera med hjortronsylt och grädde eller flamberade havtorn och grädde.