Nya fästningsbadet i Varberg behöver bättre säkerhet hävdar Varbergs livräddningssällskap. Foto: Tomas Singer

Livräddningssällskap oroas över säkerheten på Fästningsbadet

Uppdaterad
Publicerad

Nya Fästningsbadet i Varberg har stora brister i säkerheten. Det menar Varbergs livräddningssällskap som riktar skarp kritik mot kommunen.
– Vi uppfattade att vi var överens om utrustning. Men det blev något annat, säger ordförande Per Tjernström.

Det var i samband med invigningen av Fästningsbadet som Per Tjernström upptäckte att den säkerhetsutrustning som finns vid badet inte var den kommunen presenterat för sällskapet. 

– Bland annat förordade vi en annan typ av stege som man lättare kan plocka upp en person med. Dessutom måste allt livräddningsmaterial vara närmare vattnet än det är nu, säger Per Tjernström, ordförande i Varbergs livräddningssällskap.

Det blev också tydligt under invigningen att olyckor lätt kan uppstå. Bland annat var några barn nära att hoppa rätt på de politiker som låg i vattnet efter att ha testat hopptornet, vilket Hallands Nyheter var först med att berätta.

Framför allt hade livräddningssällskapet velat ha badvakter på plats. Det uppmärksammade man kommunen på redan för flera år sedan, när det stod klart att badet skulle byggas.

– Vi menade att högsta prioritet är att utbilda personal, och det hade vi gärna hjälpt till med.

Tobias Carlsson (L), ordförande i hamn- och gatunämnden, säger till Hallands Nyheter att planen är att ha livräddare på Fästningsbadet, men att det varit svårt att få tag i personal.

Han är också tacksam över att livräddningssällskapet uppmärksammar bristerna.

– Vi har satt av en budget för badsäkerhet så jag är absolut öppen för att lyssna på deras krav. Vi är oerhört intresserade av att ha en hög badsäkerhet vid badet, säger han till Hallands Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer