Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Zetterberg är tillförordnad lokalpolisområdeschef i Halmstad. I klippet kommenterar han blåljuslagen. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Polischefen i Halland: ”Vi bemöttes på ett helt annat sätt för tio år sedan”

Uppdaterad
Publicerad

Blåljuslagen, som sedan 2020, finns i svensk lagstiftning, är ett välbehövligt tillskott för att stärka arbetsmiljön för polis, räddningstjänst och ambulans. Det anser tillförordnade lokalpolisområdeschefen Gustav Zetterberg i Halmstad. Med över 20 års erfarenhet inom polisyrket vittnar han om att attityden mot polisen har förändrats till det sämre de senaste åren.

– Att folk blockerade vägen för räddningsfordon hände ytterst sällan när jag jobbade ute på fält för tio år sedan, säger Gustav Zetterberg.

I klippet hör du hans åsikter om två år med blåljuslagen.

Resultatet efter två år med blåljuslagen i Sverige

Tidsperiod: 1 januari till och med 22 april 2022

Antal åtalade: 202.

Antal frikända: 98 (varav 15 kvinnor och 83 män).

Antal dömda: 104 (varav 9 kvinnor och 95 män).

Påföljder: 61 personer av de totalt 202 tilltalade var endast åtalade för ”Blåljussabotage”. 31 personer fälldes och 30 frikändes.

Av de 31 som fälldes fick 3 personer fängelse i två månader, 1 dömdes till fängelse i 4 månader, 3 dömdes till skyddstillsyn och 5 dömdes till ungdomsvård. Resterande dömdes till ungdomstjänst, villkorlig dom eller dagsböter.

Bakgrund på åtalade: 172 av 202 hade svenskt medborgarskap (85 procent) och 30 personer uppgavs i domen ha utländskt medborgarskap (15 procent).

Genomsnittsålder på åtalade: 25 år.

Vanligaste attacker: En mycket kraftig majoritet av åtalen gäller sabotage mot polisen (95 procent). Det vanligaste är attacker mot polisfordon, följt av hot eller våld mot polispersonal.

Geografisk spridning (topp fem län): Västra Götaland (56 åtalade), Stockholm (44 åtalade), Skåne (29 åtalade), Norrbotten (10 åtalade) och Jönköping (9 åtalade).

Research: Kenneth Ulander/SVT

Källa: Domar från Acta Publica

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.