Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mimmi Bringsén Bornegrim har jobbat som brandman i Halmstad i flera år. Foto: SVT

Ny lag: strängare straff för de som stör blåljuspersonal

Publicerad

År 2020 innebär att ett nytt brott har införts i Sverige – sabotage mot blåljusverksamhet. Den innebär skärpt straff för den som angriper eller stör blåljuspersonalens arbete. Det här ska stärka skyddet för personal inom polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård från våld och sabotage, och är något som välkomnas av räddningtjänsten i Halmstad.

– Jag upplever att det varit lugnt i vårt område. Men det känns som att det eskalerat, speciellt i storstäderna. Självklart blir man rädd att det ska komma hit också. Det är bra att den nya lagen kommer innan något allvarligt händer, säger Mimmi Bringsén Bordegrim, som jobbat som brandman i cirka sex år.

Även Patrik Josefsson, som är enhetschef på räddningstjänsten Väst, är positivt inställd till det nya. Han menar att det är en viktig markering från samhällets sida.

– Det innebär att vi på plats, om situationen med sabotage uppstår, kan tillkalla polis som med lagstiftningen i ryggen kan gripa de som saboterar. Det blir också enklare att anmäla denna typen av brott i efterhand då vi nu enklare kan åberopa sabotage i vår anmälan, säger han till SVT Nyheter Halland.

I klippet hör du vad Mimmi  Bringsén Bordegrim och hennes kollegor säger om den nya lagstiftningen.

Kristian Petersson är operativ chef och Anders Nordlund är insatsledare på räddningstjänsten i Halmstad. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.