Att ungdomarna får ett konsekvenstänk tycker polisassistent Lotta Henriksson är det viktigaste med utbildningen. Foto: SVT

Blåljusutbildning ska få unga att reflektera

Uppdaterad
Publicerad

Tänk på konsekvenserna! Det var ett genomgående budskap när åttondeklassarna från Jättestensskolan under tisdagen fick möta blåljuspersonal på Lundby brandstation.

Under de närmaste två veckorna ska högstadieelever från sex skolor på Hisingen få möta poliser, brandmän och ambulanspersonal som jobbar i närområdet. Syftet är att skapa en större förståelse för blåljuspersonalens arbete – men också att få ungdomarna att fundera över sitt eget handlande. Bland annat ställs eleverna inför ett etiskt dilemma.

Detta hör du mer om i klippet ovan.

Har permanentat satsningen

Utbildningen pågår under en halv dag och avslutas med att personalen följer med till skolan för en gemensam lunch. Redan förra året testades konceptet, och efter de utvärderingar som gjordes beslutade det lokala polisområdet att permanenta satsningen. Man bjöd också in två ytterligare skolor.

– Biskopsgården är ett av polisens särskilt utsatta områden, och eftersom vi är tvungna att prioritera så inleder vi satsningen här, säger Daniel Neck, områdespolis i Biskopsgården.

Människan bakom uniformen

Projektet är en variant av det mer välkända konceptet ”Människan bakom uniformen” som pågått under många år, och som haft positiva effekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.