Lutar åt bevistalan i Derome-mordet

Uppdaterad
Publicerad
Det kommer sannolikt att genomföras en så kallad bevistalan mot de två 13-åriga pojkar som misstänks för att ha bragt en 60-årig man om livet i Derome i somras.

Åklagare Charlotte Österlund har kontaktat deras försvarare och målsägarbiträden men ännu inte tagit ett definitivt beslut.

– Det lutar åt att vi genomför en bevistalan. Jag håller på att läsa igenom de senaste förhören med pojkarna och först därefter kommer jag att ta ett beslut, säger åklagare Charlotte Österlund till SVT Nyheter Halland.

Ett beslut från åklagaren väntas om två till tre veckor.

Ingen straffpåföljd

En bevistalan fungerar ungefär som en rättegång där all bevisning läggs fram, teknisk bevisning såväl som vittnesförhör. Därefter slår rätten fast vilket eller vilka brott pojkarna eventuellt anses ha begått.

Enligt Charlotte Österlund tar en sådan bevistalan två till tre dagar.

– Längre tid tar det inte, det finns inte så många vittnen att höra i det här fallet, säger hon. Någon straffpåföljd för pojkarna blir det däremot inte.

– Det är ju barn det handlar om, säger Charlotte Österlund.

Stort allmänintresse

Hon anser dock att en bevistalan kan vara viktig dels för att anhöriga till offret ska få så klarhet i vad som har hänt och dels för socialförvaltningen som ska ta ställning till vilken vård pojkarna behöver.

Åklagaren tar även hänsyn till att det finns ett stort allmänintresse.

– Att mord klaras upp är ju en viktig fråga för allmänheten, säger Charlotte Österlund.

Större delen av bevistalan i Varbergs tingsrätt kommer att hållas bakom lyckta dörrar med hänsyn till de misstänkta gärningsmännens låga ålder.

De båda pojkarna är omhändertagna enligt LVU.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Deromemordet

Mer i ämnet