• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annelie Ohlsson på Länsstyrelsen i Halland om varför hon är orolig att Stora kullen i Haverdal kommer att försvinna – och vad som görs för att förhindra det. Foto: Rebecka Block/SVT

Högsta sanddynen i Sverige trampas ner av besökare – oro för sanden vid Lynga sanddyn

Uppdaterad
Publicerad

Lynga sanddyn i Haverdals naturreservat räknas som Sveriges högsta sanddyn med mäktiga 36 meter över havet. Men Länsstyrelsen i Halland oroar sig nu för att sanddynen håller på att försvinna – på grund av besökare.

Orsaken är, enligt länsstyrelsen, att besökare går utanför trappan och de staket som leder upp till Lynga sanddyn i Haverdal, vilket gör att gräset som binder sanden skadas och försvinner.

Kullen stängs

Nu planerar man att stänga stora kullen, som den kallas, ett tag för att kunna byta ut trappan och bygga en plattform som ska hålla besökare borta från känsliga områden på dynen.

Annelie Ohlsson som är reservats- och fastighetsförvaltare på Länsstyrelsen i Halland berättar om skadegörelsen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.