Sanddynerna raseras – här inspekteras Hallands stränder

Publicerad

Ingen anledning till akut panik, men på sikt kan stormarna slå sönder den halländska sanddynerna.
– Det vore tråkigt för dem som har husen innanför, säger statsgeologen Kärstin Malmberg Persson i två veckor fotvandrat längs Hallandskusten.

Statens geologiska undersökning (SGU) har i september gått längs hela kuststräckan från Laholmsbukten upp till Varberg för att kartlägga hur illa det är med erosionen av sanddynerna i Halland.

– Värst ser det ut allra längst söderut i Skummeslövsstrand, säger statsgeologen Kärstin Malmberg Persson i en första bedömning.

”Vi vet att havet höjs”

SVT Nyheter Halland träffar henne på Östra stranden i Halmstad där sanddynerna i dag ligger som ett skydd mellan hav och stugbebyggelse.

Hur länge till kan sanddynerna stå emot här?

– Jag har inte sett något som ger anledning till panik i nuläget, men vi får tänka på framtiden också. Vi vet att havet höjs och kommer att höjas, säger hon.

Havsnivån kommer, enligt bedömningar baserade på FN:s klimatpanel, att höjas med ungefär en meter under vårt sekel.

Överge husen?

Vid hårda stormar kan vågar på tre meter över dagens normalnivå slå in mot Hallandskusten.

SGU:s kartläggning ska nu bland annat användas för att bedöma behovet av framtida åtgärder och för planering av framtidens bebyggelse.

– Det är svårt att motverka erosionen. Men man kan bättra på stranden genom att lägga på sand, eller så får man på lång sikt göra en planerad reträtt, det vill säga att man överger de mest strandnära husen så att att de människor flytta längre inåt land, säger Kärstin Malmberg Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stranderosion

Mer i ämnet