Malin Swanberg som bor i Skummeslövsstrand, ett stenkast från havet märker att sanddynerna har tagit stryk. Foto: SVT

Här försvinner stranden: ”Vi är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad

På Skummeslövsstrand är problemen med erosion som störst i Halland, det visar en preliminär inspektion från Sverige geologiska undersökning, SGU. Alltså att stranden försvinner på grund av väder och vind.

Sedan 2005 har Malin Swanberg och hennes familj bott i huset i Skummeslövsstrand. Villan ligger ett stenkast från havet och enligt bedömning från FN:s klimatpanel kommer havsnivån i framtiden att stiga med ungefär en meter. Vågor på tre meter kan komma att slå in mot kusten.

– Då tänkte man inte så mycket på miljöförändringar och havsnivåhöjningar över huvud taget. Vi har haft huset så pass länge. Hade man vetat det här så hade det varit oroligare precis som det är i dag, säger Malin Swanberg.

Stranderosion

Rensat bort Vresros

För att bevara den biologiska mångfalden på Skummeslövsstrand har Laholms kommun rensat bort Vresros som tränger undan annan växtlighet. Det finns boenden som menar att det skulle vara anledningen till att sanddynerna blivit låga eftersom det inte finns något som binder sanden.

– Första året kommunen grävde bort en massa vegetation då eroderade minst tio meter nedanför vårt hus. Det kändes väldigt otryggt. Men vi får ser nu, det är lite hopp i och med att vegetation börjar komma tillbaka, säger Malin Swanberg.

Att kommunen har hållit på och rensat, har det bidragit till att sanddynerna blivit väldigt låga?

– Kanske lite på vissa ställen. Om man tittar på lite längre perspektiv då spelar det över huvud taget ingen roll om det växer vresros, gräs eller vad där är. Det här förloppet med höjda havsnivåer kommer i alla fall och det kvittar vilken växlighet där är för den kommer aldrig att stå emot det här, säger Margareta Lindgren som är miljöstrateg och jobbar åt Laholms kommun. 

Det har inte så stor betydelse att kommunen har varit och röjt?

– Nej, det har det inte, säger Margareta Lindgren.

Vad tror du om framtiden, kan folk bo kvar här?

– Vad är framtiden – det är den stora frågan. Jag skulle aldrig satsat på att bygga ett hus här. Det är för stor risk. Jag är i och för sig gammal, men jag kanske vill ge något kvar till mina barn. Pengar man eventuellt har får man då kanske satsa på att bygga upp sitt hus igen, säger Margareta Lindgren.

Vill ha tillbaka sanddynerna

Malin Swanberg vill ha tillbaka sanddynerna. Hon berättar att de har stor betydelse. 

– Just skyddet mot havet, man blir lite utlämnad nu. Vi är väldigt små när stormarna sätter in och det blåser på rejält. Det är skönt att ha något som skyddar upptill, säger Malin Swanberg.

I klippet kan du se Malin Swanberg berätta om hur sanddynerna har blivit lägre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stranderosion

Mer i ämnet