För att rädda stränderna i Hallland från erodering vill landshövdingen att staten rycker in. Platser kan behöva klassas som riskområden och få ekonomisk hjälp. Foto: SVT/länsstyrelsen

Rädda stränderna från erosion – landshövdingen vill att staten rycker in

Uppdaterad
Publicerad

För att motverka stranderosion längs kusterna i Halland kan kommunerna behöva hjälp från staten, det menar landshövdingen i Halland. Stränder kan behöva klassas som riskområden och få ekonomisk hjälp.

Stränderna i Halland riskerar att försvinna på grund av väder och vind. Enligt bedömningar gjorda av FN:s klimatpanel kommer havsnivån att höjas med ungefär en meter under nuvarande sekel.

– Vi har ett ansvar att göra regeringen uppmärksam på om det är så att vissa sträckor av vår kust är så utsatta att vi kan behöva särskilt stöd, till exempel finansiellt stöd. Det finns områden längs Göta älv där regeringen har gått in med särskilda åtgärder, säger Lena Sommestad, landshövding i Halland.

Stranderosion

Vill du att regeringen ska vara med och finansiera om det skulle behövas i Halland?

– Jag tycker det vore bra om vi kan se på de sträckor som är mest utsatta. Man kan peka ut vad man kallar för riskområden och det kan vara så att några av sträckorna även i Halland skulle kunna behöva pekas ut som riskområden. Då skulle vi kunna göra mer storskaliga åtgärder tillsammans med fastighetsägare och kommunerna, säger Lena Sommestad.

Om det skulle visa sig att vissa områden är extra drabbade och att ni får pengar, Vad kan pengarna användas till?

– Vi arbetar nu med att se vilka åtgärder som är de bästa. På vissa stränder har man till exempel gjort vad man kallar för strandfodring, man har återfört sand kontinuerligt för att skydda. På andra platser kanske man måste jobba på andra sätt, till exempel med fastigheterna, säger Lena Sommestad.

Samarbetar med Skåne

Sveriges geologiska undersökning, SGU, gör en inventering av Hallandskusten för att bedöma hur allvarlig erosionsrisken är. För att motverka problemen har länsstyrelserna i Halland och Skåne inlett ett samarbete. 

– Situationen har inte varit lika allvarlig i Halland som den har varit i Skåne, men vi ser att problemen tilltar. Det är fler och fler som hör av sig till oss och ser att stranderosion börjar bli ett problem och det gäller framför allt i södra delarna av länet, säger Lena Sommestad.

I klippet ser och hör du landshövdingen berätta om situationen kring stranderosion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stranderosion

Mer i ämnet