Majblomman vill sätta guldkant på barnens sommarlov, men enligt trenden behövs pengarna till basala saker snarare än roliga upplevelser. Foto: TT

Majblomman ska sätta guldkant på sommarlovet

Publicerad

I sommarlovstider ska Majblommans pengar gå till aktiviteter som sätter guldkant på barnens vardag – men enligt en halländsk lokalförening går pengarna numera till mer basala behov.

– Det är tufft att klara sig när man är ensamstående, säger Birgitta Roos, ordförande i Majblommans lokalförening i Kungsbacka.

I Halland delade Majblommans lokalföreningar under 2017 ut sammanlagt 239 000 i bidrag till sommarlovsaktiviteter. Men numera är det inte bara aktiviteter som ska sätta guldkant på barnens vardag som står i fokus – vad som sätter guldkant har förändrats och mer akuta behov går före.

Föreningsavgift och kläder

Birgitta Roos har arbetat inom föreningen sedan 2001 och menar att behovet att hjälpa barn fortfarande är stort. Det handlar inte längre om ekonomiskt bidrag till ett djurparksbesök eller en dag på nöjesfältet, utan snarare om en slant till nya kläder.

– Bara en sådan sak som en föreningsavgift kan kosta mycket pengar. Vi vill att alla barn ska ha samma möjlighet till fritid och skola som sina kamrater.

Många ensamstående

Ansökningarna till föreningen i Kungsbacka ökar, samtidigt som resurserna tryter, berättar Birgitta Roos. Inför sommaren har de delat ut nästan 60.000 kronor till 19 sökande.

– Vi försöker hjälpa så många som möjligt, men vi får in fler ansökningar än dem som vi faktiskt kan hjälpa, säger hon.

Varför ökar de, tror du?

– Det är många som är ensamstående i dagens samhälle. Då kan det vara svårt att klara av att betala hyra, kläder och mat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.