Den 30 september 2019 larmades polis och ambulans till lägenheten. Foto: SVT

Mamman dödade sin fyraåring – allvarligt psykiskt störd

Uppdaterad
Publicerad

En ny rättspsykiatrisk undersökning visar att mamman – som medgett att hon orsakat sin fyraårige sons död – led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället. Kvinnan står åtalad misstänkt för mord.

Den undersökning som gjorts tidigare kom fram till det motsatta, att mamman inte led av en allvarlig psykisk störning. Men mammans försvarsadvokat fick gehör för sitt yrkande, att undersökningen skulle göras om, och rättegången blev uppskjuten i väntan på svar.

Förutsättningar för rättspsykiatrisk vård

Under fredagen kom ett nytt rättspsykiatriskt utlåtande som säger att mamman var under påverkan av en allvarlig psykisk störning när hon ströp sin fyraårige son.

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Enligt utlåtandet hade hon även vid tiden för undersökningen en allvarlig psykisk störning och är i behov av psykiatrisk vård som är ”förenad med frihetsberövande och annat tvång”.

Rättspsykiatriska slutsatser är att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet och att det finns medicinska förutsättningar för att överlämna mamman till rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta barnamordet i Halmstad

Mer i ämnet