Foto: SVT/Philip Johnsson

Många företag drabbade av storbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag är drabbade av helgens industribrand på de två fastigheterna på Smedjeholmen i Falkenberg.

– Det är katastrof för våra kunder och hyresgäster, säger Torbjörn Andersson på Sigurd Anderssons Åkeri.

Lager, kontor, däck, veteranbilar, bussar och lastbilar. Det är många olika företag som har fått sina verksamheter förstörda av branden som utbröt under natten till söndagen på industriområdet. 

Torbjörn Andersson är VD på Sigurd Anderssons Åkeri, vars två fastigheter brunnit ner.

Industribrand på Smedjeholmen

– Jag har inte riktigt smält det här riktigt, jag är fortfarande i chock. Det är katastrof för så många, inte bara våra fastigheter utan för våra kunder och hyresgäster, säger han till SVT Nyheter Halland.

Polisen misstänker att bränderna kan vara anlagda. Hur ser ni på det?

Jag vill inte föregripa en utredning, men jag kan konstatera att det började brinna på flera ställen samtidigt. Sedan kan man dra olika slutsatser. Men är det nu så att det här är en anlagd brand är det fruktansvärt att någon bara kan för sig att elda ner allting, säger Torbjörn Andersson.

Ett tiotal fordon uppeldade

Han uppskattar att totalt ett tiotal lastbilar och bussar är totalförstörda.

– Vi har ingen verksamhet längre. Alla våra lastbilar har brunnit upp, säger Torbjörn Andersson.

Tusentals pallar kartonger

Förutom att köra transporter har en stor del av deras verksamhet gått ut på att hyra lagringsplats och parkeringar åt andra företag.

– SCA är en jättestor lagringskund hos oss. Vi lagrade tusentals pallar av produktionsmaterial, mest kartonger. Det ställer till det för deras produktion. Ute på parkeringen står tre, fyra lastbilar som Falkenbergs transport hade som är totalt förstörda, säger Torbjörn Andersson.

Han berättar att en däckfirma fått sina däck uppeldade och en lokal trafikskola saknar nu en övningslastbil.

– Trafikverket har kontor där man kan utföra förarprov. Där är det ingen som kan vara nästa vecka kan jag säga, säger Torbjörn Andersson.

Klassiska veteranbilar

Men även mindre företag berörs.

– Där är någon som restaurerar veteranbilar och någon snickare som har verkstad. Det stod många klassiska fina veteranbilar och en gammal lastbil från 1930-talet som brunnit upp, säger han.

Hur stora värden pratar vi?

– Det är svårt att säga, men det kan röra sig om mellan 50 till 100 miljoner totalt. Jag kan bara gissa, säger Torbjörn Andersson.

Har ni upplevt något hot riktat mot er före branden?

-– Nej, absolut ingenting. Det här är fruktansvärd tragiskt för alla inblandade företag och jag lider med alla anställda som inte har något jobb att gå tillbaka till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industribrand på Smedjeholmen

Mer i ämnet