Foto: Håkan Sveman (privat) och SVT.

Företaget räddade sina lastbilar från storbränder två gånger på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Falkenbergs transport räddade sina lastbilar från båda storbränderna i de olika industrifastigheterna i Falkenberg förra veckan.

– Det är helt sjukt att det kan hända två gånger på mindre än en vecka, säger Markus Josefsson, vd Falkenbergs transport.

När Markus Josefsson fick ett samtal mitt i natten om branden på Smedjeholmen där företaget parkerat sina lastbilar efter den första industribranden på Gjuterivägen tidigare förra veckan trodde han att det var ett skämt.

– Det var en vän som ringde mig i lördags natt och sa att det brann. Jag trodde inte på honom. Jag trodde han försökte skoja, säger Markus Josefsson, vd Falkenbergs transport.

Industribrand på Smedjeholmen

Företaget Falkenbergs transport drabbades av båda bränderna i två olika industrifastigheter i Falkenberg förra veckan. I fastigheten på Gjuterivägen som brann ned natten mellan den 17 och 18 april hade Falkenbergs transport kontorslokaler och lager.

Se mer: Här brinner lastbilar och bussar värda miljoner

I anslutning till fastigheten hade företaget ett tiotal lastbilar parkerade. Efter branden berättade platschefen Jeton Habibi hur man lyckades rädda alla företagets lastbilar under natten mitt under pågående brand.

– Det brann från andra sidan av byggnaden så vi kunde komma in och hämta våra nycklar och få ut det väsentliga, säger Markus Josefsson.

Rökdykare hämtade nycklar

Företaget ordnade sedan snabbt en ny plats att parkera lastbilarna på och bedriva företaget vidare ifrån. Och det var på industrifastigheterna på Smedjeholmen i Falkenberg som brann ned natten till söndag.

Även den här gången lyckades företaget rädda lastbilarna från att brinna upp.

– Den här gången var det rökdykare som gick in och hämtade nycklarna så att vi kunde få ut våra lastbilar.

Företaget har nu hittat ytterligare ett nytt ställe att parkera sina lastbilar på, och det finns ingen oro för att man ska drabbas av något liknande igen.

– Nej vi har inga som helst hot mot oss, så vi har ingenting att vara rädda för.

Koncern drabbad igen

Falkenbergs transport ingår i koncernen Rossinggruppen. Flera företag inom koncernen har det senaste året funnits på industrifastigheter som brunnit.

Den 26 mars brann en industrifastighet, i vilken Rossings åkeri och logistik hyrde lokaler, på Larsfrid i Halmstad ned. Tidigare i år har det brunnit två gånger på en lastbilsverkstad i Kungälv, och där hade koncernens dotterbolag Nordic Transport lastbilar parkerade.

Enligt polisen är det för tidigt att kommentera eventuella samband mellan bränderna, och Markus Josefsson på Falkenberg Transport kan inte heller se något samband.

– Enligt företagsledningen finns det inget som helst hot mot företaget, säger han.

Rossinggruppens vd Jacob Rossing uttrycker samma uppfattning i ett mejl till SVT:

”Vi ser ingen anledning till att det finns någon överhängande hotbild kring vår koncern. Vi har inga ovänner och vi ser ingen rimlig kausalitet bakom detta och vi har inte mottagit några hot. Vi är tacksamma för att vi har fått väldigt mycket stöd från allmänheten, våra  kunder och leverantörer samt inte minst från våra underbara medarbetare”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industribrand på Smedjeholmen

Mer i ämnet