På bilden syns den beslagtagna motorsågen på mannens bilflak. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Mannen med motorsågen åtalas – ville stå upp för en portad vän

Uppdaterad
Publicerad

Vännen hade blivit portad från en restaurang i Kungsbacka. Då varvade den 43-årige mannen upp en motorsåg och gick in genom entrédörren för att säga ifrån. Nu åtalas mannen vid Varbergs tingsrätt misstänkt för flera brott, däribland grovt olaga hot.

Det var den 25 januari som 43-åringen tillsammans med en 41-årig vän åkte till restaurangen. Där ska 43-åringen ha slitit åt sig motorsågen från bilens flak och sedan gått in genom entrén.

I förhör säger flera vittnen att motorsågen varit igång redan ute på gatan och att mannen hade skyddskläder på sig. När han klev in genom dörren ska han ha skrikit samtidigt som han stått och gasat med motorsågen.

”Aldrig sprungit så fort”

Inne på restaurangen fanns åtta personer, inklusive ägaren. En gäst tog skydd under ett bord medan resten följde efter ägaren ut på gatan genom en bakdörr.

– Jag har nog aldrig sprungit så fort i hela mitt liv. Jag hade dödsångest och trodde att vi skulle dö allihop, säger en av gästerna i förhör.

43-åringen ska ha viftat med motorsågen i några sekunder innan han hoppat in i bilen och åkt därifrån.

”Jag skulle bullra lite”

Ägaren säger i förhör att han kände till både mannen med motorsågen och vännen som körde bilen. Vännen var portad från restaurangen sedan tidigare då han enligt ägaren druckit upp slattar ur andras glas.

I förundersökningen framgår att 43-åringen var förbannad över att vännen blivit portad och ville att han skulle behandlas med respekt.

– Jag fick ett infall att jag skulle bullra lite, säger 43-åringen i förhör.

Misstänks för bedrägeri

I förundersökningen framgår att även vännen kände sig hotad av mannen när de satt i bilen.

43-åringen åtalas även misstänkt för bedrägeri. Det gäller inköpet av själva motorsågen, som ägde rum drygt en månad innan incidenten på restaurangen. Mannens före detta arbetsgivare fick betala för den, men anser att den har använts privat.

Den åtalade förnekar både bedrägeri och grovt olaga hot. Han åtalas även misstänkt för olovlig körning och vårdslöshet i trafik i början av december 2020, något han varken erkänner eller förnekar.

43-åringen har tidigare dömts för andra brott, däribland misshandel.

Till en början var även kompisen som körde bilen misstänkt för grovt olaga hot. Men då det inte gått att bevisa att han gjort sig skyldig till något brott avfördes han från förundersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer