I det här gruvhålet påträffades kvinnan under långfredagen. Foto: Adam Danielsson/SVT

Mannen som misstänks ha kastat ned kvinna i gruvschakt hemmahörande i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern som är häktad misstänkt för våldtäkt och mordförsök på en kvinna i Västmanland är hemmahörande i Halland. Mannen, som nekar till brott, misstänks ha kastat ned kvinnan i ett gruvhål.

Det var i förra veckan som en kvinna räddades ur ett djupt gruvhål i Norberg. Mannen greps kort därpå och misstänks för att ha våldtagit kvinnan och kastat ned henne i det 25 meters djupa gruvschaktet.

Förtegen kring utredningen

Efter flera timmars räddningsinsats kunde den svårt skadade och nedkylda kvinnan föras till sjukhus med helikopter.

Kammaråklagare Ann-Sofie Trossing har varit sparsam med detaljer kring utredningen, hon vill exempelvis inte kommentera motivbilden eller var mannen greps. 

– Det pågår en förundersökning och vi arbetar med att få klarhet i vad som inträffat, säger hon till SVT Nyheter Västmanland.

Kände sedan varandra tidigare

Den misstänkte mannen är hemmahörande i Halland, sedan 2015 har han sökt uppehållstillstånd i Sverige. Mannens ansökan nekades 2017 och Migrationsverket beslutade att han skulle utvisas. Enligt en källa till SVT greps mannen i Halland under söndagen.

Han har i flera omgångar överklagat beslutet. Enligt försvarsadvokaten Maria Wilhelmsson har mannen och kvinnan känt varandra sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.