Man som misstänks ha kastat ned kvinna i gruvschakt häktad

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänkts för att ha våldtagit och kastat ned en kvinna i ett gruvschakt i Norberg häktades på tisdagen. Det säger kammaråklagare Ann-Sofie Trossing till SVT.

Enligt åklagaren ska båda brotten ha skett vid platsen för gruvschaktet.

Det var under fredagen som en kvinna hittades nedkastad i ett gruvhål i Norberg i Västmanland. Efter flera timmars räddningsinsats kunde den svårt skadade och nedkylda kvinnan föras till sjukhus med helikopter. Kvinnans skadeläge uppgavs under tisdagen vara stabilt.

Under måndagen greps en man misstänkt för att ha våldtagit och kastat ned kvinnan i det 25 meter djupa gruvschaktet. På tisdagen häktades mannen vid Västmanlands tingsrätt mot sitt nekande.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Tidigare dömd för narkotikabrott

Mannen som är i 40-årsåldern har tidigare dömts för ringa narkotikabrott och olovlig körning. Han misstänks nu på sannolika skäl för mordförsök och våldtäkt. Enligt häktningsframställan från Västmanlands tingsrätt ska båda brotten ha skett i anslutning till gruvhålet.

Kammaråklagare Ann-Sofie Trossing vill inte gå in närmare på uppgifter om den misstänkte mannens motiv.

– Det pågår en förundersökning och vi arbetar med att få klarhet i vad som inträffat, säger hon till SVT.

Enligt försvarsadvokaten Maria Wilhelmsson har mannen och kvinnan känt varandra sedan tidigare.

Beslut om utvisning 2017

Mannen som är registrerad på en adress i Västsverige har sedan 2015 sökt uppehållstillstånd i Sverige. 2017 nekades ansökan och Migrationsverket beslutade att han skulle utvisas. Han har i flera omgångar överklagat beslutet.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet