Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett intensivt arbete att lägga pusslet” – Mårten Andersson jobbade heltid med att utreda gruvhålsfallet. Foto: Audrey Erath/SVT

Ett år efter gruvhålsfallet i Norberg – utredaren: ”Vissa fall glömmer man aldrig”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt ett år sedan en kvinna hittades djupt ner i ett ensligt gruvhål i skogen mellan Norberg och Avesta. Hon hittades efter drygt ett dygn och överlevde mirakulöst mordförsöket.

SVT har träffat Mårten Andersson på Fagerstapolisen som under ett halvår levde med utredningen på heltid.

”Nu har någon gått och ramlat ner i ett gruvhål” – det var Mårten Anderssons första tanke när han fick nyhetspushen om att en person räddats ur ett gruvhål i Norberg. Men dagen efter, när han klev på sitt pass, ändrades tanken om en olyckshändelse.

På väg ut till gruvhålet körde han och kollegan fel flera gånger och slogs av hur ensligt platsen låg.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

– Vi fick ju tidigt en ganska målande bild av kvinnan om vad som skulle ha skett här. Det var en hemsk bild – om hur hon tagits hit upp, våldtagits och senare knuffats ner i gruvhålet, berättar Mårten Andersson.

Dömdes till livstid

Nu startade en intensivt period för Mårten som pågick i ett halvår. Själva arbetet beskriver han som traditionellt utredningsarbete, men med en ovanlig brottsplats – ett 24 meter djupt gruvhål.

Bara dagar efter att kvinnan hittades greps en 41-årig man, en bekant till kvinnan, som konsekvent nekat till att han ens befunnit sig på platsen.

– Man kan tro att det skulle vara frustrerande att inte få ett erkännande trots att man presenterar bevisning. Motivet kan vara viktigt för oss i utredningen, men behöver inte heller vara det. Vi ska klarlägga vad som hänt oavsett. Den som är misstänkt för brott har rätt att neka, oavsett vad vi presenterar, det får man bara förhålla sig till.

Hovrätten fatställde i december förra året livstidsdomen mot mannen.

I klippet: ”Ett intensivt arbete att lägga pusslet” – följ med Mårten Andersson tillbaka till gruvhålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet