Foto: Sjöräddningen

Gruvhålsfallet i Norberg avgjort i hovrätten – livstidsdomen fastställd

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställer tingsrättens dom i det så kallade gruvhålsfallet. En 41-årig man döms för försök till mord och grov våldtäkt till livstids fängelse och utvisning.

Brottet skedde vid Långgruvan utanför Norberg den 21 april 2022. Mannen döms till livstids fängelse och utvisning för att ha våldtagit och kastat ner en kvinna i ett gruvhål utanför Norberg. Efter att ha våldtagit kvinnan knuffade mannen ner henne i det 24 meter djupa gruvhålet och han försökte vid två tillfällen stena henne, innan han slutligen lämnade henne i gruvhålet. Kvinnan hittades av förbipasserande.

När kvinnan hittades var hon svårt skadad och hennes kroppstemperatur var bara 32 grader. Tingsrätten menade i sin dom den 22 oktober att kvinnan troligen hade avlidit inom ett dygn om hon inte hade hittats.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

– Gärningarna har varit planerade och förslagna. Mannen har utsatt kvinnan för ett svårt och utdraget lidande. Det var endast rena tillfälligheter utom mannens kontroll som gjorde att kvinnan överlevde. Straffvärdet är mot den bakgrunden lika högt som om mordförsöket hade lyckats. Därför har hovrätten bestämt påföljden till livstids fängelse, säger hovrättsrådet Anna Avenberg.

Hovrätten fastställer även tingsrättens bedömning vad gäller skadestånd till kvinnan. Mannen ska betala skadestånd om 500 000 kr för kränkning och ytterligare 45 000 kr för sveda och värk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet