Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Susanna Ahnlund sammanfatta domen: ”Platsen spelade en avgörande roll” Foto: SVT

Dom i gruvhålsfallet: 41-årig man skyldig till mordförsök och grov våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-årige mannen, som åtalats i det så kallade gruvhålsfallet i Västmanlands tingsrätt, döms till livstids fängelse och utvisning för att ha våldtagit och kastat ner en kvinna i ett gruvhål utanför Norberg.

Den 41-årige mannen döms i Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse för grov våldtäkt och försök till mord vid Långgruvan utanför Norberg den 21 april i år. Mannen döms för att efter att ha våldtagit kvinnan knuffat ner henne i det 24 meter djupa gruvhålet och vid två tillfällen försökt stena henne, samt slutligen lämnat henne i gruvhålet.

Hade dött om hon inte hittats

När kvinnan hittades var hon svårt skadad och hennes kroppstemperatur var låg, bara 32 grader. Tingsrätten menar att kvinnan troligen hade avlidit inom ett dygn om hon inte hade hittats av förbipasserande. Att mannen lämnade kvinnan på en så pass avlägsen plats gör att han döms till livstids fängelse, trots att kvinnan överlevde.

Kvinnan har enligt tingsrätten lämnat en trovärdig berättelse, och hennes uppgifter stöds också av DNA-bevisning och mobilmastuppkopplingar av 41-åringens telefon i närheten av brottsplatsen, vilket åklagaren Ann-Sofie Trossing också sade till SVT i förra veckan.

Döms till livstids fängelse och utvisning

Västmanlands tingsrätt dömer mannen till livstids fängelse och utvisning, med förbud att återvända till Sverige på livstid. Mannen är medborgare i Afghanistan. Han ska också betala skadestånd på 545 000 kronor till kvinnan.

41-åringens advokat Anders Ylönen kommer att överklaga domen till hovrätten.

– Min klient har förnekat brott, och vi kommer att överklaga domen med målet att han i första hand ska frikännas, säger han.

Vidhåller din klient att han inte har varit på platsen?

– Ja, det gör han. Han har inte begått brotten och inte varit på platsen.

Västmanlands tingsrätt menar, å sin sida, att 41-åringens alternativa förklaring till vad som har hänt är uppenbart lögnaktig. Mannens advokat vill inte kommentera detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.