Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här köper den misstänkte mannen rep på ett varuhus i Avesta. Se detaljerna från skräckdygnet i gruvhålet. Foto: Polisen/SVT

Kvinnans skräckdygn i gruvhålet i Norberg – timme för timme

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes rättegången mot den man som misstänks ha våldtagit en kvinna och kastat ner henne i ett gruvhål mellan Norberg i Västmanland och Avesta i Dalarna. Rättegången kommer hållas bakom stängda dörrar.

Fredagen den 22 april i år hittas en ung kvinna nere på botten av ett 24 meter djupt gruvhål i skogen mellan Norberg och Avesta.

Efter att kvinnan räddats med helikopter stod det snabbt klart att hon inte hade hamnat i hålet frivilligt. En manlig bekant greps och häktades misstänkt för våldtäkt och mordförsök.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Nekar till brott

I dag inleds rättegången mot den 41-årige mannen, som nekar till brott. I polisförhör uppger han att han blivit drogad av en okänd kvinna som sedan utnyttjat honom sexuellt och raderat innehållet i hans mobiltelefon.

Kvinnan i sin tur uppger att mannen lurat henne in i en bil och kört henne ut i skogen. På plats har han våldtagit henne och kastat henne i gruvhålet. Innan han kastar henne mot avgrunden ska han ha erkänt mordet på sin före detta fru, som är försvunnen sedan 2020.

Motivet bakom dådet uppges vara ett misslyckat frieri.

Gott bevisläge

Den misstänkte mannen kan enligt åklagaren bindas till brottsplatsen genom bland annat dna-spår och mobilmastuppkopplingar.

– Det är ett gott bevisläge, sa åklagaren Ann-Sofie Trossing till SVT i förra veckan.

SVT är på plats i Västmanlands tingsrätt för att bevaka rättegången som kommer att hållas bakom lyckta dörrar.

Hittades nedkyld med flera brutna ben

Polisens förundersökning indikerar att kvinnan befann sig i gruvhålet i över ett dygn. När hon räddades var hon nedkyld och hade brutit armar och revben på flera ställen.

”Det var som en skräckfilm”, säger kvinnan i förhör.

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas för försök till mord och  grov våldtäkt. Målsägandebiträdet framförde även ett skadeståndsanspråk på 745 000 kronor för sveda och värk. Mannen nekar till brott.

I klippet ovan kan du se vad utredningen menar hände under det skräckfyllda timmarna tills att kvinnan räddades.

SVT:s reporter var på plats i rätten – förhandlingarna hållas bakom stängda dörrar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet