Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här vet vi om mannen som misstänks ha kastat ned en kvinna i ett gruvhål i Norberg. Foto: Sjöräddningen/SVT

Häktade mannens exfru anmäldes försvunnen av sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Exfrun till den misstänkte mannen i Norberg försvann spårlöst 2020. Bakom anmälan låg kvinnans och mannens gemensamma barn.

Själv uppger mannen att han inte vet var ex-frun befinner sig.

Mannen som är i 40-årsåldern sitter sedan i tisdags häktad misstänkt för mordförsök och våldtäkt, då han misstänks för att ha våldtagit och knuffat ned en kvinna i ett gruvhål. Än finns inga uppgifter om vem kvinnan är.

– De känner varandra, det är det enda jag kan säga, säger mannens försvaradvokat Maria Wilhelmsson till SVT.

Varken polis, åklagare, mannens försvarsadvokat eller kvinnans målsägandebiträde har velat kommentera mannens motiv. Han nekar till misstankarna som riktas mot honom.

Kom till Sverige 2015

Nu kan SVT Nyheter berätta mer om mannens liv åren innan det misstänkta brottet – och ett mystiskt försvinnande av hans exfru.

I slutet av 2015 kommer den nu häktade mannen med sin dåvarande fru och tre barn till Sverige från Afghanistan. De ansöker alla om asyl men får avslag i alla instanser. Utvisningarna verkställs aldrig och familjen blir kvar i landet.

I samtal med Migrationsverket 2018 uppger frun att hon är rädd för sin man och att hon inte längre vill bo tillsammans med honom.

I februari 2019 ansöker hon och två av barnen om kontaktförbud, men ansökan avslås med hänvisning till att mannen inte tidigare lagförts för brott mot närstående.

Anmäls försvunnen av barnen

Ett år senare, i början av 2020, försvinner barnens mamma spårlöst. En polisanmälan om kvinnans försvinnande ska enligt uppgifter till SVT ha gjorts av barnen själva. Polisen gör flera efterforskningar men kvinnan hittas aldrig.

Mannen och barnen bor vid den här tiden i bostadsområdet Bolagshagen i Norbergs kommun. I ett polisförhör 2021, då mannen utreds för olovlig körning, uppger han att han inte vet var barnens mamma befinner sig. Han säger i samma förhör att hon lämnat honom två år tidigare, alternativt att hon blivit ”placerad någon annanstans”.

SVT har träffat mannens grannar i bostadsområdet.

– Jag lärde känna honom för tre år sedan när jag flyttade hit, han hade nog bott här i fem år. Han var alltid snäll och hjälpsam, jag kan inte tro att han skulle kunna göra något sådant här. Inte han, säger en boende och skakar på huvudet.

Greps på flyktingboende

SVT har också besökt flyktingboendet i Halland där mannen greps på söndagen. Där ska mannen ha berättat att han haft problem med ex-frun och att han och barnen flyttat ifrån henne. Ingen av grannarna ska ha sett mannen tillsammans med någon annan kvinna.

De boende beskriver mannen som delvis social, delvis sluten. Han sågs senast i lördags innan gripandet och betedde sig då som vanligt.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet