Insatsledaren om när kvinnan räddades från gruvhålet i Norberg: ”Härifrån hörde jag rop på hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Svante Nordström från Södra Dalarnas räddningstjänstförbund var först på plats av räddningspersonalen när larmet om att en kvinna hade hittats i ett gruvhål i Norberg. Här berättar han om händelserna.

– Längst därnere trädde ett ansikte fram, då talade jag om att vi är här nu, och ska hjälpa dig, säger han i videon.

Det har hänt, men hör inte till vanligheterna – räddningsinsatser vid de gamla gruvhålen. Så när fredagens larm kom, om att rop på hjälp hörts av förbipasserande vid Långgruvan norr om Norberg, fick räddningstjänsten snabbt inventera utrustning, resurser och möjligheter.

På plats konstaterade räddningsledare Svante Nordström att man behövde förstärkning, av bland andra sjöräddning och sjukvårdspersonal.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Kvinnan som hittades nere i gruvhålet var allvarligt skadad, och det var vissa svårigheter att kommunicera, eftersom hon inte talar så bra svenska.

– Man började ju fundera hur hon hade hamnat där, med tanke på platsen att det inte är så vanligt att man är här. Och det kändes som att hon var fel klädd för att ha varit ute och vandrat. Det gick liksom inte ihop.

I videon berättar han om händelserna och insatsen.

Under måndagen meddelade åklagarmyndigheten att en man anhållits misstänkt för våldtäkt och försök till mord på kvinnan som räddades ur gruvhålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna hittad i gruvhål i Norberg

Mer i ämnet