Foto: TT Nyhetsbyrån

Mattias Karlsson: ”Ingenting är omöjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Inför säsongen valde pingisspelaren Mattias Karlsson att lämna proffslivet i franska storklubben Pontoise för spel i Halmstad BTK. Allt för att skapa de bästa förutsättningarna för lag-VM på hemmaplan. Vi träffade honom inför eftermiddagens åttondelsfinal.

På rasterna i skolan spelades det mest fotboll. Men utanför skolgården blev valet ett annat för Mattias Karlsson. Hans pappa Mikael spelade i pingisens högsta serie och sonen visste tidigt att han ville gå samma väg.

– När jag var omkring 14 år kände jag att det var tufft att hinna med allt. Pingisen låg alltid ett steg före fotbollen för mig, säger Mattias Karlsson. 

Formades i Lyckeby

Pingiskarriären och spelstilen han har idag tog form under tidiga år i moderklubben Lyckeby i Karlskrona.

– Mina tränare i Lyckeby ändrade lite på min spelstil som gör att jag sticker ut lite från mängden. De satte ett annat material på min forehandsida som gör mig unik nu i världstoppen, säger Mattias Karlsson.

Du har Lyckeby att tacka för mycket?

– Lite så är det. Pingisen går mot att alla spelar väldigt lika. Att jag inte gör det är en väldigt stor fördel för min del.

Vid femton års ålder kände han att han hade talangen som krävdes för att hålla till bland världseliten. Han är nu rankad nr 20 i världen.

Innan han återigen lämnar för proffsspel i Frankrike har han chansen att spela hem ett SM-guld för Halmstads BTK. Nästa stora mål är OS, men först återstår slutspelet i Lag-VM. Något som Mattias Karlsson sett fram emot länge.

– VM i Sverige får jag nog bara uppleva en gång i min karriär. Att det går i Halmstad gör det ännu större för mig. Jag har bott här i åtta år nu så det känns som hemma. Det har varit ett fantastiskt stöd hittills, säger Mattias Karlsson.

Hoppas på medalj

Nu är laget i kvartsfinal efter torsdagens 3-2 vinst i åttondelsfinalen mot Taiwan. Mattias Karlsson vann båda sina matcher och stod för avgörandet i femte matchen inför hemmapubliken i Halmstad Arena. En medalj vågar han hoppas på, men frågan är om det går att riva den kinesiska muren ännu en gång.

– Vinna individella matcher har många visat att det går, men att få till tre vinster i samma lagmatch är väldigt tufft. Men som Gunde brukar säga: ”Ingenting är omöjligt”, säger Mattias Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.