Timo Boll från Tyskland granskar en boll under herrfinalen SOC i bordtennis 2005. Foto: TT

20 000 bollar hade fel vit färg

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel nyans av vit på cirka hälften av alla 40 000 bollar som levererades till lag-VM i bordtennis i Halmstad. Leverantören skickade nya direkt.

Johnny Ewerstein som är projektledare förklarar den japanska fadäsen, då cirka 20 000 pingisbollar skickats tillbaka till Japan.

– Den största skillnaden på dem var vitskalan. Det finns många nyanser av vit. Antingen snövitt eller lite mossigare eller väldigt klar vit, säger Johnny Ewerstein.

VM i bordtennis 2018

När den japanska bolleverantören insåg sitt misstag skickades personal till Halmstad för att kontrollera leveransen.

– Det är ett tiotal personer här som jobbat med detta. Dels är det färgen och dels rundheten som inte stämt på många av dem.

Extra kontroll innan varje match

Varje spelare testar ett antal bollar de vill spela med inför match. De kollar rundheten och att allt stämmer innan de lämnar bollarna till domaren. På så vis genomgår bollarna en extra granskning.

– Du eller jag som är amatörer ser inte eller känner ingen skillnad på bollarna. Men de har gått från att vara tillverkade av celluloidmaterial till plast. Detta för att fysiken i bollen ska bli säkrare. Det är mindre skruv i de nya bollarna, säger Ewerstein.

Innebär det här en extra kostnad för er som arrangör?

– Nej, företaget som vi har kontrakt med skickade nya bollar direkt. Bollarna har redan kommit och för oss blir det ingen extra kostnad, säger Ewerstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i bordtennis 2018

Mer i ämnet