Per Bolund (MP) menar att ett förbud mot tvåtaktsmotorer skulle vara svårt att driva igenom, bland annat för att det riskerar att strida mot reglerna för EU:s inre marknad. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Miljöminister Per Bolund (MP): Svårt att införa förbud mot tvåtaktsmotorer

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 000 tvåtaktsmotorer är fortfarande i bruk, trots att de släpper ut uppemot 30 procent av bränslet i vattnet. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) berättar varför.

Varför förbjuds inte användande av tvåtaktsmotorer?

– Varje år minskar antalet tvåtaktsmotorer och bättre motorer tar över mer och mer. Det är väldigt bra. Helst skulle jag önska att det gick ännu snabbare, men jag och regeringen ser i nuläget att ett förbud mot tvåtaktsmotorer skulle vara svårt att driva igenom och riskera att strida mot reglerna för EU:s inre marknad, skriver Per Bolund i ett mejl till SVT Nyheter.

Kusten och klimatet

Uppmuntrar ägare att ta eget ansvar

– Självklart uppmuntrar vi övergången till bättre motorer som är mindre miljöskadliga och vi hoppas att båtägare som har en stark relation till sjöar och hav också är motiverade att ha motorer som skadar våra vatten och vår miljö så lite som möjligt. Vi hade ett stöd till elektriska båtmotorer inom elfordonspremien som tyvärr togs bort av Moderaterna när deras budget gick igenom 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet