Foto: Kristian Åkergren/SVT

Miniatyrhästarna leder blinde Jan genom livet

Uppdaterad
Publicerad

Hunden är det enda djur som får leda synskadade personer i Sverige. Men den blinde Halmstadbon Jan Johannesson valde istället två amerikanska miniatyrhästar som ska hjälpa honom i vardagen. Nu hoppas han på att även hästen ska bli klassad som ledardjur i framtiden.

Hästar har varit en viktig del i Jan Johanessons liv ända sedan han var liten. För tio år sedan drabbades han av glaukom, eller grön starr som det tidigare kallades. Det innebar att hans syn successivt försämrades och för en månad sen förlorade han synen helt. Han insåg att han skulle behöva någon eller något som hjälper honom i vardagen.

Lär själv upp hästarna

– I höstas visade min mamma mig ett Youtube-klipp som handlade om ledarhästar i USA. Jag blev väldigt intresserad och eftersom det bara finns ledarhundar i Sverige så fick jag lösa det på egen hand, säger Jan Johannesson.

Därför köpte han miniatyrhästarna Marta och Rosita som han under de senaste månaderna jobbat med att lära upp. Och han menar att det funkar. Men han har mest rört sig i byarna kring Haverdal, där stallet ligger.

Alternativ för synskadade

– Eftersom de inte är certifierade får jag exempelvis inte binda dem utanför en affär. De har inte den rättigheten, säger han.

Varför väljer du inte en ledarhund istället?

– Det är inget fel på hundar. Jag har haft hund tidigare i livet. Men jag gillar hästar mer. Min vision är nu att de ska bli certifierade ledardjur så att synskadade personer kan välja mellan hund och häst i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.