Idag föll domen i Varbergs tingsrätt nästan ett år efter händelsen på Peder Skrivares skola i Varberg. Mannen döms till rättspsykiatrisk vård. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Misstänkt för yxattacken på Peder Skrivares skola döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänkts för yxattacken vid Peder Skrivares skola i januari förra året döms till rättspsykiatrisk vård. Han döms bland annat för mordförsök mot 13 personer på skolan – och ska betala skadestånd om totalt 1,4 miljoner kronor till dem.

Det var för nästan exakt ett år sedan, den 28 januari 2021, som den nu 26-årige mannen satte eld på ett soprum i centrala Varberg innan han tog sig till Peder Skrivares skola maskerad med svetsmask och arbetskläder samt beväpnad med yxa, knivar och brandbomber.

Han gick runt och svingande och slog med yxan mot personer och inredning. Men bara en elev skadades på handen då mannen gjorde ett utfall innan mannen självmant lämnade skolan.

Polisen kunde kort därpå odramatiskt gripa honom vid Håstens torg i Varberg. Han häktades dagen därpå.

Därför döms han för mordförsök

Tingsrätten redogör över flera sidor varför mannen ska dömas för försök till mord mot samtliga 13 personer trots att bara en elev fick en lindrig fysisk skada.

Domstolens argument bygger i huvudsak på tre delar:

  1. Förberedelserna. Att han tillverkade molotovcocktails i hemmet samt skrev lappar och spraymålade sin lägenhetsvägg med budskap om att han skulle döda.
  2. Agerandet på skolan. Att han maskerade och beväpnade sig och sedan gick runt och slog med yxan omkring sig samt försökte tända på molotovcocktails på en toalett.
  3. Gripandet. Att han själv berättade för polisen vid gripandet att han hade för avsikt att döda, men misslyckades.

Målsägandebiträdet: ”Viktigt att han ställs till ansvar”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Målsägandebiträde Anna Bergström kommenterar domen som kom under eftermiddagen. Foto: SVT

Försvarsadvokaten förvånad

Försvaradvokat Gunilla Johansson förvånas över att hennes klient döms för 13 mordförsök.

Den dömde 26-åringens advokat, Gunilla Johansson, är förvånad över att tingsrätten väljer att döma mannen för försök till mord mot 13 personer.

– Det finns skiljaktiga meningar när det gäller den här åtalspunkten och jag menar att det är tveksamt om utredningen och bevisningen håller, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Det höga skadeståndet kan förklas med att tingsrätten väljer att döma för försök till mord.

Kan domen komma att överklagas?

– Jag får ju gå igenom det här med min huvudman men det finns ju en chans. Rubriceringarna min klient döms för påverkar ju också vården och utskrivningen någon gång i framtiden, säger Gunilla Johansson.

Pyskiatrisk utredning avgörande

Tingrätten dömer mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Detta efter att en utredning har visat att han led av en allvarlig psykisk störning vid brottet.

Mannen döms för samtliga punkter som han åtalas för -  försök till mord, grov mordbrand, försök till grov mordbrand och skadegörelse.

Högt skadeståndskrav

Han ska också betala skadestånd på 1,4 miljoner kronor till de 13 målsägarna på skolan plus 100 000 till Varbergs bostad.

Så gick skolattacken på Peder Skrivares skola till – följ hela händelseförloppet här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se bilder och händelseförlopp från polisens förundersökning. Foto: polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken mot Peder Skrivares skola

Mer i ämnet