Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Henrik Kindlund och försvarsadvokat Gunilla Johansson i klippet om hur de ser på att hovrätten ändrar tingsrättens dom. Foto: SVT/Polisen

Så blev hovrättsdomen för attacken på Peder Skrivares skola

Uppdaterad
Publicerad

13 fall av mordförsök blev noll, när hovrätten på fredagen meddelade dom mot 26-åringen bakom skolattacken på Peder Skrivares skola. Nu döms han i stället för försök till mordbrand, misshandel och elva fall av grovt olaga hot. Påföljden blir densamma som tingsrättens – rättspsykiatrisk vård.

Det var efter skolattacken den 28 januari 2021 som Varbergs tingsrätt dömde mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordförsök mot 13 personer.

Vid attacken gick mannen, som var maskerad med svetsmask och beväpnad med yxa, knivar och brandbomber, in på Peder Skrivares skola. Efter att ha skadat en elev lindrigt i handen lämnade 26-åring självmant skolan och greps senare på Håstens torg i Varberg.

Attacken mot Peder Skrivares skola

Trots att endast en person skadades fysiskt vid händelsen dömde tingsrätten mannen för 13 fall av försök till mord. Domstolen menade att han förberett och agerat för att mörda.

Hovrätten friar från mordförsök

Hovrätten anser dock inte att mannens agerande ska bedömas som försök till mord, utan dömer honom för misshandel av en person och för olaga hot mot elva personer.

Med hänsyn till att mannens agerande har riktats mot unga personer i en skolmiljö, att han varit maskerad och beväpnad samt spelat skrämmande musik, bedömer hovrätten att samtliga gärningar som bedömts utgöra olaga hot ska rubriceras som grova brott.

Hovrätten kommer till samma slutsats som tingsrätten och dömer mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Minskat skadestånd till offren

Hovrätten ändrar även skadeståndet från tingsrättens 1,4 miljoner kronor till totalt 135 500 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot Peder Skrivares skola

Mer i ämnet