Starta klippet för att se bilder och händelseförlopp från polisens förundersökning. På bilden bär en docka gärningsmannens kläder. Foto: polisens förundersökning

Skolattacken på Peder Skrivares – så var händelseförloppet

Uppdaterad
Publicerad

Beväpnad med yxor gick en man till attack på Peder Skrivares skola i januari. Under tisdagen drar rättegången igång, där en 26-åring står åtalad. Så här gick händelsen till.

Starta klippet för att se bilder från polisens förundersökning och följ med när vår reporter tar oss igenom händelseförloppet från att mannen lämnar sin nerklottrade lägenhet till att han grips på Håstens torg.

I målet finns 20 målsägande och totalt beräknas rättegången pågå under elva utspridda dagar till och med den 14 december.

Attacken mot Peder Skrivares skola

26-åringen står åtalad för bland annat försök till grov mordbrand och försök till mord. Det är brott han inte erkänner – enligt försvarsadvokaten Gunilla Johansson.

– Min klient har ingen klar minnesbild av hela förloppet. Han erkänner skadegörelse i sin egen lägenhet och att han varit på skolan, säger hon.

”Ett rop på hjälp”

Gunilla Johansson menar att 26-åringen nu i efterhand känner ånger.

– Han upplever ett oerhört stort utanförskap och att ingen bryr sig om honom. Det här har varit ett rop på hjälp, säger Gunilla Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot Peder Skrivares skola

Mer i ämnet