Två personer sitter fortsatt häktade. Foto: SVT

Misstänkt kidnappning i Älvsered – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

En 40-årig butiksägare från Svenljunga försvann i maj i år – polisen misstänker människorov.

1 maj: Den 40-årige mannen sågs sist när han lämnade bostaden i Svenljunga på morgonen.

2 maj: Dagen efter anmäldes han försvunnen av anhöriga. Försvinnandet har skapat många frågetecken, eftersom mannen beskrivs som en plikttrogen person. Brottsrubriceringen är människorov.

Försvann från Älvsered

7 maj: Mannens bil hittas i Ullared.

– Vi vet inte ens om han har varit i Ullared. Mannen kan ha kör

Den försvunne mannens bil i polisens garage. Den hittades, till synes övergiven, på en parkering utanför Ullared den sjunde maj. Foto: Polisen

t dit bilen själv, eller så har någon annan kört den, man kan bara spekulera, säger Lars-Gunnar Perlinger, förundersökningsledare på polisen.

1 juni: Den  40-åringen har varit spårlöst försvunnen i en månad. Missing people söker efter mannen.

– Det är ett mysterium, säger förundersökningsledaren Lars-Gunnar Perlinger.

Tre män män häktas

21-22 juni: Två män grips och häktas för människorov En är i 20-årsåldern och den andre i 40-årsåldern. De båda är hemmahörande i samma trakter som den försvunne 40-åringen som de misstänks ha fört bort mot hans vilja.

28-29 juni: En tredje man häktas för människorov. Mannen som är i 40-årsåldern är bekant med de tidigare misstänkta männen. De är alla tre på sannolika skäl misstänkta för människorov.

– Jag sitter och sammanfattar ärendet till åklagaren och det spretar en hel del, säger Lars-Gunnar Perlinger, men vill inte berätta mer om vad som hänt.

Internationella åklagarkammaren i Göteborg har hand om målet. Något som brukar vara fallet när det gäller till exempel människorov eftersom det kan finnas förgreningar utanför Sverige vid denna typ av brott.

30 juni: En kvinna anhålls också, men släpps senare. Hon är fortfarande misstänkt för medhjälp till människorov. Samtidigt koncentrerar polisen sitt sökande efter den försvunna mannen till ett särskilt område.

Det finns en polisanmälan mot mannen som nu är försvunnen, där han anklagas för bedrägeri. Den som anklagar honom för bedrägeri är en av de nu häktade männen.

1 augusti: Det har nu gått tre månader sedan butiksägaren försvann spårlöst. De tre häktade männen nekar till att de ska ha någonting med mannens försvinnande att göra.

15 augusti: Polisen uppmanar kunder som handlade i mannens butik den första maj och som betalade med kontanter att höra av sig.

– Det är jätteviktigt för oss att kunna kartlägga den aktuella dagen, säger Lars-Gunnar Perlinger.

En misstänkt släpps

30 augusti: En av de tre män som suttit häktad misstänkt för människorov släpps. De övriga två omhäktas.

– Bevisläget har blivit något sämre när det gäller den mannen så jag bedömde att det inte räckte för att hålla honom häktad. Däremot är han ålagd reseförbud, säger Larsson.

27 september: Motivet har stärkts mot de män som misstänks ha fört bort den 40-åriga mannen från Älvsered. Nu förlängs åtalstiden och sökandet fortsätter.

12 oktober: En av de misstänktas advokat kritiserar utredningen och tycker att det är ”dåligt tempo”. Männen har nu suttit häktade i snart fyra månader.

– Han mår inte särskilt bra efter att ha suttit så lång tid. Dessutom sitter han med restriktioner så han får inte träffa någon annan än mig, säger Jan Ahlström, som är en av männens advokat.

Förundersökningsledare Lars-Gunnar Perlinger slår tillbaka.

– Jag kan garantera att vi har jobb att fylla dagarna med, säger Lars-Gunnar Perlinger.

12 oktober: Två av de misstänkta männen omhäktas.

25 oktober: De två männen misstänka för människorov i Älvsered släpps fria. Däremot kvarstår misstankarna mot männen.

2 november: Polisen åker till Holland för att hålla förhör med den försvunne butiksägarens släktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvann från Älvsered

Mer i ämnet