Inga andra djur gillar den utom den Svenska myskankan som älskar mördarsnigel. Foto: Anders Fall

Mördarsnigelns värsta fiende

Uppdaterad
Publicerad

Senaste åren har media vaknat för den snigelglupska myskankan. Den äter upp alla mördarsniglar i trädgården. Nu märker uppfödare att intresset ökar och folk köper ankan just för den egenskapen.

– De flesta djur äter inte sniglarna. Det är inte för de är giftiga utan de är så slemmiga. Grävling, igenkott och de flesta fåglar som tar sniglar annars klarar inte den här arten. Myskankan har förmågan att gör det, säger Ted von Proschwitz biolog på Göteborgs naturhistoriska museum.

LÄS MER: Ett mördarsnigel-fattigt år väntar

Namnet myskanka har sin förklaring i en speciell doft som draken (hanen kallas så) utsöndrar under parning. Den kommer ursprungligen från Syd- och Mellanamerika men togs in i Sverige på 1600-talet.

Intresset att köpa ankan ökar

Utanför Slöinge i Falkenbergs kommun ligger Elisgården. Det är ett familjehem med småskaligt jordbruk. Det var gårdens gäster som först lade märke till frånvaron av mördarsnigel på tomten. Det visade sig att det var myskankorna som såg till att beståndet hölls nere.

– Vi började lägga märka till att myskankorna gick samma runda längs tomtgränsen, på morgonen och kvällen, och muddrade gräset. De tog sniglarna som spagetti så de hann aldrig in på tomten ens, säger Jennie Staley.

Sedan ankornas aptit på mördarsniglar blivit känd har familjen märkt en ökad efterfrågan. Många vill köpa ankorna för att kunna bli av med trädgårdens slemmiga plåga.

Se hela inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

mördarsniglar

Mer i ämnet