Nästan 5000 coronaanmälningar hittills till Arbetsmiljöverket: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

I hela Sverige har det fram till mitten på december kommit 4729 tillbudsanmälningar kopplade till coronapandemin till Arbetsmiljöverket. Här är branscherna där anmälts mest.

– Det finns arbetsgivare som saknar rutiner för att förebygga och åtgärda brister när det gäller exponering av smitta, säger säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverket, i SVT:s intervju som du ser i videoklippet.

Arbetsgivaren skyldig att anmäla

Arbetsmiljöverket har tillsatt en särskild grupp som arbetar med coronarelaterade anmälningar.

Anmälningarna delas in i tre olika typer, där den vanligaste gäller att arbetsgivaren har en skyldighet att anmäla allvarliga tillbud och olyckor till Arbetsmiljöverket. . I Sverige har 4729 sådana coronarelaterade anmälningar gjorts.

Till och med 13 december har flest gjorts i Västra Götalands län (810 anmälningar), Stockholms län (631 anmälningar) och Södermanlands län (527 anmälningar).

Här är de vanligaste branscherna som anmälningarna kommer från:

  1. Vård och omsorg; sociala tjänster • 4043 anmälningar
  2. Offentlig förvaltning och försvar; obligatorisk socialförsäkring • 357 anmälningar
  3. Utbildning • 140 anmälningar
  4. Transport och magasinering • 33 anmälningar
  5. Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster • 31 anmälningar

Källa: Arbetsmiljöverket

FAKTA/ Så anmäls arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket

Anmälningar enligt 3 kap 3 a § i Arbetsmiljölagen är arbetsgivarens skyldighet att anmäla allvarliga tillbud eller olyckor. Fram till mitten på december har 142 sådana anmälningar kommit in till Arbetsmiljöverket från Hallands län.

Anmälningar enligt 6 kap 6 a § är ett verktyg som skyddsombuden har när man anser att arbetsgivaren inte gjort tillräckligt. Fram till mitten på december har fem sådana anmälningar kommit in från Halland.

Anmälningar enligt 6 kap 7 § i arbetsmiljölagen är ett skyddsombudsstopp av arbetet. Fram till mitten på december har en sådan anmälning kommit in från Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.