Livia Holm är policy- och utvecklingschef på Kry. Foto: SVT/Kry

Nätläkarföretaget: ”Systemet borde ses över”

Uppdaterad
Publicerad

En av de största vårdapparna i Sverige är Kry. Där anser man att dagens system inte fungerar och att

beslutsfattarna inom regionerna borde titta närmare på det så att både den digitala vården och den fysiska vården passar in.

– Det här är något nytt som behöver ses över. Vi jobbar aktivt med att man från regionernas håll ska ta fram en långsiktigt hållbar ersättningsstruktur som gör det möjligt för patienter att fortsatt ha tillgång till digital vård. Men även att de lokalt har tillgång till de fysiska vårdenheterna, säger Livia Holm, policy- och utvecklingschef på Kry.

Hon tillägger att Sverige under lång tid brottats med tillgänglighetsproblematik till primärvården, vilket skapat frustration hos patienterna. Det tror hon är anledningen till den ökade användningen nätläkarbolagens tjänster.

Kan inte påverka

Vi har träffat en vårdcentral i Halmstad som får betala varje gång en av deras patienter använder en läkarapp. Det har blivit ekonomiskt kännbart och risken finns att de måste dra ner på personal. Vad säger du om det?

Det här är regionspecifika regler som vi som nationell vårdgivare inte kan påverka. Man ska komma ihåg att det inte ser ut så i alla landsting, säger svarar Livia Holm.

I klippet hör du hur hon ser på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.