Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande och Tommy Rydfeldt (L), vice ordförande regionstyrelsen i Halland. Foto: SVT

Regionpolitiker eniga: Nätdoktorer måste få hårdare regler

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralernas kostnader för när deras patienter söker vård hos nätdoktorer skenar. Ledande regionpolitiker i Halland vill se en åtstramning av reglerna för de nätbaserade vårdbolagen. Men säger nej till att hjälpa drabbade vårdcentraler med pengar.

Varje gång en patient söker vård hos en nätbaserad vårdgivare – så kallade nätdoktorer – kostar det 500 kronor för den vårdcentral som patienten är listad hos.

I Halland har de här kostnaderna ökat från cirka en miljon kronor 2016 till åtta miljoner kronor 2018. Allt tyder på att kostnaden ökar ytterligare i år, trots att kostnaden per nätläkarkontakt sänkts det senaste året.

Lägga kostnaden centralt

I SVT Nyheter Hallands reportage i veckan berättade verksamhetschefen Viktoriakliniken i Halmstad, Mikael Lundborg, att kostnaderna nu är så höga att de motsvarar en sjukskötersketjänst på hans vårdcentral. Om det fortsätter riskerar det att negativt påverka kvaliteten på mottagningen.

– Om politikerna tycker att det är viktigt med de här nätföretagen kan man bestämma att lägga kostnaden centralt i landstinget. Det är vissa regionen som har gjort det i Sverige, så att kostnaden tas från ett centralt konto och inte direkt från vårdcentralen, säger han i SVT:s reportage.

Men den lösningen säger de ledande halländska regionpolitiker som SVT Nyheter Halland varit i kontakt med nej till.

– Det skulle inte sänka kostnaderna för regionen, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

– Vårdcentralerna får i dag sjukvårdspengar som ska täcka utomlänsbesök, som det här handlar om, så det ska ha en budget för det. Så det är inte aktuellt, säger Tommy Rydfeldt (L), vice ordförande regionstyrelsen.

Lagförslag

Istället är det en lagändring på riksplan som Hallandspolitikerna vill få igenom. Det ligger redan i dag en statlig utredning på regeringens bord. Där förslås bland annat att vårdbolagen inte ska få driva enbart nätbaserad vård i ett län där de inte också har en fysisk vårdcentral eller på annat sätt avtalar med regionen.

Förslaget stödjs av både Mikaela Waltersson (M) och Tommy Rydfeldt (L) samt andra vice ordförande i regionstyrelsen, Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Se Lise-lotte Bensköld Olsson (S) kommentera ökade kostnaderna för nätläkarbolagen:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
S-regionpolitiker: Vi behöver agera mot marknadsföringen från nätläkare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer