– Gör man totala vansinnigheter som man inte kan ångra måste det påpekas, säger Johan Lotand. Foto: Google och Johan Lotand

Naturreservatet blir parkering – lokalbor protesterar

Uppdaterad
Publicerad

Fem hektar av reservatet Södra Skummeslöv på gränsen mellan Laholm och Båstad ska rensas på bergtall. Istället anläggs en ny väg och parkering.

Johan Lotand har bott i Båstad sedan 1979 och i cirka 30 år har han vistats praktiskt taget dagligen i naturreservatet Södra Skummeslöv, precis på gränsen mellan Båstad och Laholm.

Nu har Länsstyrelsen i Hallands län påbörjat ett arbete med att anlägga en ny väg och parkering i området. Det är ett beslut som kritiseras av såväl Johan Lotand som flera andra som brukar vistas på reservatet.

– Det tar mellan 50 och 100 år för en skog att växa upp men med en motorsåg tar man ner den i ingen tid alls, säger han.

Reservatet, som ligger precis på gränsen mellan Båstad och Laholm, utvidgades så sent som 2014. Då  hette det att området var unikt och nationellt värdefullt och över 30 rödlistade arter hade identifierats där.

Framförallt rörde det insekter och svampar och området skulle därför utvecklas med en sandhed där många av arterna höll till. I samband med att den nya vägen och parkeringen ska anläggas, rensas även ungefär fem av naturreservatets 113 hektar på bergtall.

Rikt djurliv

Enligt Johan Lotand finns det dock ett stort djurliv även i reservatets skogsdelar, vilket alltså är områden där träden just nu huggs ned.

– Det finns bland annat sällsynta sångfåglar, älg, rådjur, mård, räv. Jag tycker att man ska tänka positivt kring allt men om man gör totala vansinnigheter som man inte kan ångra måste det påpekas, säger Johan Lotand.

Han ifrågasätter också varför det inte skulle gå att använda den parkering som ligger i anslutning till ett reningsverk vid reservatet istället för att anlägga en ny.

– Man måste tänka lite längre. Vad vill vi ha för natur framöver? Det finns mycket skog i Norrland men hur ska vi ha det här nere? Vill man ha öken och parkeringar?

På sociala medier är det flera som uttrycker liknande åsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.