Foto: Johan Lotand

Därför anlägger Länsstyrelsen ny parkering i reservatet

Uppdaterad
Publicerad

Bergtallen ska rensas bort, och i samband med det vill Länsstyrelsen underlätta livet för hotade arter – genom att anlägga en ny parkering.

I skötselplanen står det att bergtallen i naturreservatet Södra Skummeslöv ska bort helt och hållet. Enligt Annelie Ohlsson, reservats- och fastighetsförvaltare på Länsstyrelsen i Halland har det under åren inkommit flera klagomål på att skötselplanen inte har följts, något som hon nu hoppas ska ändras.

– Nu har vi resurser att lägga på området och vill öppna upp så vi får den öppna tallskogen med lövinslag. Vi vill gynna det som reservatet är till för – insekter och fåglar, och förhoppningsvis också friluftslivet och de större djuren, säger hon.

Rensar bort bergtall

Nyligen startade en gallring för att på ett fem hektar stort område få bort bergtalllen. I samband med det har också en del kritik trillat in, då flera av de boende i närheten är oroliga för reservatet. Det har bland annat ifrågasatts varför en ny parkering ska anläggas. I dag finns det en parkeringsplats vid ett reningsverk i området. Länsstyrelsens val att anlägga en ny parkering istället för att utnyttja den befintliga kan tyckas anmärkningsvärt men enligt Annelie Ohlsson har det en djurvänlig förklaring.

– Det finns uppemot 45 rödlistade arter i reservatet och det är en hotspot runt den befintliga parkeringen. Därför vill vi ha bort den, säger hon.

Kommer parkeringen asfalteras?

– Det ska inte in någon asfalt överhuvudtaget. Det är grus som gäller.

Den nya parkeringen kommer ha plats för ungefär 40 bilar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.