”Jag har tyckt att livet knappt är värt att leva”, säger Carin Örthagen efter avslagen på att få tillbaka körkortet. Foto: Anna Palmgren/SVT

Nekas få tillbaka körkortet – diabetessjuka Carin JO-anmäler Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Bilentusiasten Carin Örthagen fick avslag i alla instanser när hon överklagade Transportstyrelsens beslut att dra in hennes körkort på grund av för dålig syn. Efter det har hon fått byta jobb och sälja huset utanför Halmstad. Nu har hon anmält myndigheten till Justitieombudsmannen, JO.  

I klippet berättar hon om varför hon valt att anmäla Transportstyrelsen och om planerna på att åka till Australien för att ta körtkort.

SVT Nyheter Halland har rapporterat om Carin Örthagens situation tidigare. Då väntade hon på besked för sin överklagan av Transportstyrelsens beslut till Förvaltningsrätten. När avslaget kom bestämde hon sig för att anmäla myndigheten till JO.

– De måste bli granskade, säger Carin Örthagen.

Kritiken mot Transportstyrelsen kommer från både drabbade och experter på ämnet och gäller de syntester som lämpligheten att köra bil baseras på. Forskare menar att de tester som används inte kan bedöma en persons körförmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.