Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hoppas den som ställer upp också är seriös”- säger Folklistans presschef Tim Sundblad. Hör honom svara på frågan om det är ett problem att lokala kandidater för Folklistan inte gör tv-intervjuer. Foto: Anders Wiklund/TT

Nio hallänningar har anslutit till Folklistan – kandiderar till EU

Uppdaterad
Publicerad

En vill bryta blockpolitiken, en annan ser det som ett sätt att göra politisk karriär. Nio hallänningar har hittills skrivit upp sig på Folklistan, men av de sex som SVT fått kontakt med vill ingen medverka i en tv-intervju.

– Jag har blivit utsatt för ett skämt, säger en av kandidaterna som menar att han inte själv har anmält sig.

Varför vill lokala kandidater för Folklistan inte ställa upp i media? Är det ett problem? I klippet ovan svarar partiets presschef Tim Sundblad.

Det blev stor uppmärksamhet i media när Jan Emanuel och Sara Skyttedal lanserade Folklistan för några veckor sedan.

EU-val 2024

”Snabbväg in i politiken”

Uppmärksamheten har även kandidater i Halland känt av.

– Jag vet inte hur många reportrar som hört av sig och jag ser det som snabbaste, enklaste vägen in i politiken. Det här har gått mycket fortare än om jag exempelvis skulle skrivit in mig på SSU för femton år sedan, säger en av dem.

Han är en av kandidaterna som inte vill bli intervjuad framför kamera.

Skriver under på demokratiska rättigheter

Folklistan beskriver sig som en valsamverkan mellan människor med olika politisk bakgrund och den som har rösträtt i EU-valet kan genom listan också bli en EU-kandidat. Kandidaten får föra fram egna åsikter men har i ansökan lämnat en kandidatförsäkran.

– Att man skriver under på grundläggande demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter, säger Tim Sundblad, presschef för Folklistan.

Hallänningar som kandiderar för Folklistan

I Halland kandiderar nio personer från Halmstad, Falkenberg och Varberg för Folklistan i EU-valet. En av dem är kvinna.

De halländska kandidaterna är inte profilerade politiker sedan tidigare. Den yngsta är 18 år och den äldsta 72 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet